12 Eylül 2011 Pazartesi

çile bülbülüm çile


Futbol aşıkları sevgililerine kavuştu, onlar çok mutlu bu günlerde. Ama taraftarlar çoğunlukla mutsuz. Trabzonspor berabere kaldı, Beşiktaş ve Galatasaray yenildi. İlk haftadan süngüleri düşmüş askerler gibi büyük camiaların taraftarları, çok taransfer yapmış, baba topçular almışlardı oysa. Neden böyle oldu sorusuyla beyinlerini kemirmekteler.

Oysa sorunun cevabı çok basit, büyük takımlar isim alır, küçük takımlar futbolcu. Bu kadar basit aslında içinde bulunulan durumun izahı. Takım olmak için planlama yapmak lazım, oynayacağın futbolu oynayacak 24 kişi bulmalı, bu 24 futbolcuyu sahaya dengeli dağıtmalısınız. Akıllı hocalar ( ki Abdullah Avcı örneğin önde gidenidir ) transfer döneminde elinde kalan kadroya bakar, oynayacağı futbolu düşünür, buna uygun futbolcuları her mevkiye 2 kişi olacak şekilde planlar, 2 den az futbolcusu olan mevkilere de imkanlarına göre futbolcu alır.

Bu Beşiktaş'ta şöyle gelişir ; Portekizli bir menajer bulunur, menajer katologtan elinde şişmiş adamları Beşiktaş' a önerir, fiyatı uygun olan, ya da ismi büyük olanlardan transfer gerçekleşir. Sonra bir bakarsınız elinizde 5 tane ön libero varken, bir tane bile sağ bekiniz yok. Hadi bakalım der, elinizdeki 6 stoperden sağ bek yaratmaya çalışırsınız. Santraforunuz kule gibi adamken, sağ bekiniz ısrarla topu dağlara taşlara ortalar, ya da ortalayacağı yere bir kere gitmez. Ön liberolardan en az 3 kişi de futbola küsmesin diye sırayla oynatır, kadroda istikrar diye bir şey yakalayamazsınız. 

Bu iş büyük takımlarda yıllardır böyle yapıldı, Trabzonspor belki biraz daha dikkatli (Şenol Hocanın hakkını teslim etmek lazım ).

Kadro İstikrarı : Bunu şöyle açıklasak en doğrusunu yapmış oluruz, takım maça çıkmadan önce 11 ini herhangi bir futbol severin sayabilmesi durumu. Geçen sezon Fenerbahçe'nin 11 ini çok kolay sayıyorduk şampiyon oldu, Trabzonspor'un 11 de 9 uzunu garanti sayıyorduk, aynı puanla 2. oldu. Beşiktaş ve Galasaray da bırak 11 i hocayı bile garanti sayamıyorduk, yerle yeksan oldular.

SporX internet sitesinin bir oyunu var, bir takım oluşturuyorsunuz, süper lig takımlarının oyuncularında tabii, bir takımdan en fazla 3 futbolcuya izin var, Beşiktaş'tan bir sezon boyunca 3 ismi birden tutturamadığım gibi üçte sıfır çektiğim bile oldu. 

Galatasaray'da Fatih Terim ideal 11 ini arıyor, belki sezon ortasına kadar sürer bu, sezon ortasında belli ki1 - 2 transfer daha yapınca oturur 11 ve göreceksiniz ondan sonra kolay kolay değişmez 11 i. Karvanhal ona göre şanslı, geçen yıldan 7 - 8 futbolcu direk 11 oyuncusu olduğunu kanıtladı, defansı ve orta sahayı sabitleyip 11 i ni bize ezberletmeli, yoksa çile bülbülüm çile. Her hafta kim oynayacak diye adaptasyon sorunu çeken mutsuz oyuncular, takım içi problemler ve tatsız tutsuz oyuna devam.

Futbol basit bir oyun, umarım bu sezon büyük takımlar zorlaştırmak için çalışmayı bırakırlar da zevkli, çekişmeli bir lig seyrederiz.

Amin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder